Het is zover! Je hebt jouw LinkedIn profiel geüpload en je video sollicitatie of e-mail is verstuurd. Na een tijdje duimen word je teruggebeld. Goed nieuws: je mag op gesprek komen! Maar wel achter je laptop aan de keukentafel.
In onze vorige blog werd het al benoemd: een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moet je allemaal aan denken bij een online sollicitatiegesprek? Wat als je camera uitvalt? Hoe zorg je ervoor dat je net zo leuk overkomt als in het echt? Online contact is nu belangrijker dan ooit. Met onze tips zorg je ervoor dat jij jouw droombaan in de wacht sleept.
Voorbereidende tips
1. Wees voorbereid op technische problemen
Zorg dat je niet vijf minuten van tevoren je laptop aan zet. Doe dit minimaal een uur van tevoren of zorg dat je al een oefengesprek hebt gehad met je partner, vrienden of familie. Zo kun je ook meteen controleren of je wifiverbinding sterk genoeg is of dat je naar een andere plek in het huis moet verplaatsen.
2. Zorg voor een goede setting
Een rustige setting is heel belangrijk om je verhaal goed uit de verf te laten komen. Maar hoe ziet een rustige setting eruit? Ga zitten in een ruimte waar je weinig afleiding hebt en die er semi-zakelijk uit ziet met een neutrale achtergrond. Controleer voorafgaand aan het gesprek ook de lichtinval om te voorkomen dat er schaduw op je valt. Je hebt namelijk niets te verbergen toch?
3. Dress for success
Kleed je op dezelfde manier als voor een face-to-face sollicitatiegesprek. Zo voorkom je gênante situaties als je halverwege het gesprek moet opstaan of verplaatsen. Zorg dat je neutrale kleuren draagt, spierwitte kleding of drukke prints kun je beter zoveel mogelijk vermijden.
Tijdens het gesprek
4. Maak oogcontact met je gesprekspartner
Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk rechtop te zitten, maar als je iets voorover buigt naar de camera, is er meer oogcontact mogelijk en kun je de gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner beter zien.
5. Maak van je aantekeningen geen autocue
Bij een Skype gesprek kunnen aantekeningen ontzettend handig zijn. Zorg er alleen voor dat het niet te ingestudeerd over komt. Draag je tekst dus niet voor. Gebruik je aantekeningen meer als geheugensteuntje, kies bijvoorbeeld voor een aantal steekwoorden. Zo loopt het gesprek natuurlijker en kom je spontaner over.
6. Rond het gesprek af
Net zoals bij een normaal sollicitatiegesprek rond je het gesprek af door de belangrijkste punten samen te vatten en je gesprekspartner te bedanken voor zijn/haar tijd. Bevestig ook meteen de eventuele vervolgstappen.
Overige aandachtspuntjes
- Je gebruikersnaam: Is je gebruikersnaam professioneel? En welke indruk wek je hiermee?
- Lichaamstaal: Ga niet te ver van de camera af zitten en zorg ervoor dat je bovenarmen in beeld komen. Zorg er ook voor dat er wat ruimte is boven je hoofd, zodat je lichaamstaal bij je gesprekspartner goed overkomt.
- Onderbrekingen: Laat de mensen om je heen weten dat een sollicitatiegesprek hebt. Zo word je niet gestoord.
- Documenten: Zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv, en eventuele andere benodigde documenten bij de hand hebt. Houd je e-mail open voor het geval je documenten moet uitwisselen met je gesprekspartner.
- Koptelefoon: Een koptelefoon is betrouwbaarder dan speakers. Dit geeft minder ruis. Gebruik geen opvallende koptelefoon, zodat je gesprekspartner hierdoor niet afgeleid kan worden.
Ben jij na het lezen van deze blog klaargestoomd voor jouw online sollicitatiegesprek? Zoek dan via de onderstaande button jouw droombaan uit. We zien je graag terug via de Skype!