Middel 1 Middel 1
1683115112-Ruimtelijk domein banenmarkt_1.jpg | Functieprofiel Juridisch medewerker

Ruimtelijk domein

Functieprofiel Juridisch medewerker

29-06-2023

Een juridisch medewerker is iemand die administratieve en ondersteunende taken uitvoert binnen een juridische omgeving, zoals een advocatenkantoor, een rechtbank of een juridische afdeling van een bedrijf. De taken van een juridisch medewerker kunnen onder meer bestaan uit het voorbereiden van juridische documenten, het opstellen van correspondentie, het bijhouden van dossiers en het ondersteunen van advocaten bij hun werkzaamheden. Een juridisch medewerker heeft doorgaans een opleiding op mbo- of hbo-niveau gevolgd in een juridische richting en heeft kennis van het rechtssysteem en de regelgeving. Naast administratieve vaardigheden is nauwkeurigheid en zorgvuldigheid belangrijk voor dit beroep.

Wat doet een juridisch medewerker?

Een juridisch medewerker ondersteunt advocaten, rechters of andere juridische professionals bij hun werkzaamheden. De taken van een juridisch medewerker kunnen variëren afhankelijk van de werkplek en de specifieke functie. Hieronder volgen enkele voorbeelden van taken die een juridisch medewerker kan uitvoeren:

 • Voorbereiden van juridische documenten zoals contracten, pleitnota's en processtukken
 • Correspondentie opstellen en beantwoorden namens de advocaat of het advocatenkantoor
 • Dossiers bijhouden en informatie opzoeken
 • Assisteren bij het voorbereiden van rechtszaken
 • Het controleren van juridische documenten op juistheid en volledigheid
 • Het bijwonen van zittingen om aantekeningen te maken en verslagen op te stellen
 • Communiceren met cliënten en andere partijen in juridische procedures
 • Het verschaffen van informatie over juridische procedures aan cliënten

De exacte taken van een juridisch medewerker verschillen per bedrijf, organisatie of overheidsinstelling en zijn ook afhankelijk van de specifieke functie die wordt uitgevoerd.

Waar werkt een juridisch medewerker?

Een juridisch medewerker kan op verschillende plaatsen werken, zoals bij een advocatenkantoor, rechtsbijstandverlener, gerechtshof, rechtbank, deurwaarderskantoor, de overheid (bijvoorbeeld ministerie van Justitie), verzekeringsmaatschappijen of bedrijven met een eigen juridische afdeling. Ook een notariskantoor kan een werkplek zijn voor een juridisch medewerker. De taken van een juridisch medewerker kunnen variëren afhankelijk van de werkplek en de specifieke functie die wordt uitgevoerd. Over het algemeen wordt er van een juridisch medewerker verwacht dat hij of zij kennis heeft van de relevante wet- en regelgeving en juridische procedures en dat hij of zij in staat is om nauwkeurig te werken en informatie op te zoeken.

Hoe wordt je een juridisch medewerker?

Om een juridisch medewerker te worden, zijn er verschillende opleidingsroutes mogelijk. Over het algemeen heeft een juridisch medewerker een opleiding op mbo- of hbo-niveau gevolgd in een juridische richting, zoals Juridisch Medewerker (mbo-niveau 4), Juridisch Administratief Medewerker (mbo-niveau 3) of Rechten (hbo-niveau).

Het is ook mogelijk om door middel van werkervaring en cursussen opgeleid te worden tot juridisch medewerker. In sommige gevallen kan een relevante vooropleiding, zoals MBO Secretarieel of een andere administratieve opleiding, ook een goede basis vormen voor een carrière als juridisch medewerker.

Daarnaast is het belangrijk voor een juridisch medewerker om altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het rechtssysteem en de wetgeving. Het volgen van bijscholingscursussen en het lezen van vakliteratuur kan hierbij helpen.

Specialisaties

Een juridisch medewerker kan zich specialiseren in verschillende rechtsgebieden afhankelijk van de werkplek en de functie die wordt uitgevoerd. Hieronder volgen enkele voorbeelden van specialisaties:

 1. Ondernemingsrecht: hierbij richt de juridisch medewerker zich op juridische vraagstukken die samenhangen met bedrijven, zoals het oprichten van een bedrijf, fusies en overnames.
 2. Arbeidsrecht: de juridisch medewerker houdt zich hier bezig met arbeidsgerelateerde kwesties, zoals arbeidscontracten, ontslagprocedures en arbeidsvoorwaarden.
 3. Familierecht: hierbij gaat het om zaken die te maken hebben met familie, zoals echtscheidingen, alimentatie en omgangsregelingen.
 4. Strafrecht: de juridisch medewerker is betrokken bij strafzaken, zoals het voorbereiden van strafdossiers en het bijwonen van zittingen.
 5. Bestuursrecht: de juridisch medewerker houdt zich hier bezig met juridische vraagstukken die samenhangen met de overheid, zoals vergunningen en subsidies.

Er zijn nog vele andere specialisaties mogelijk afhankelijk van de werkplek en de functie die wordt uitgevoerd. Het is dan ook belangrijk voor een juridisch medewerker om zich te blijven ontwikkelen en bijscholingscursussen te volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen zijn of haar specialisatie.

Competenties

Een juridisch medewerker moet beschikken over verschillende competenties om zijn of haar werk goed uit te kunnen voeren. Hieronder volgen enkele belangrijke competenties voor een juridisch medewerker:

 1. Kennis van het rechtssysteem en de wetgeving: een juridisch medewerker moet op de hoogte zijn van de wettelijke kaders waarbinnen hij of zij werkt.
 2. Analytisch vermogen: een juridisch medewerker moet in staat zijn om complexe informatie te analyseren en te begrijpen.
 3. Nauwkeurigheid en zorgvuldigheid: een juridisch medewerker moet nauwkeurig kunnen werken en oog hebben voor detail. Het maken van fouten kan namelijk grote gevolgen hebben.
 4. Communicatieve vaardigheden: een juridisch medewerker moet in staat zijn om effectief te communiceren met cliënten, advocaten en andere partijen binnen het rechtssysteem.
 5. Schrijfvaardigheid: een juridisch medewerker moet in staat zijn om juridische documenten en correspondentie op te stellen in begrijpelijke en correcte taal.
 6. Stressbestendigheid: een juridisch medewerker moet onder druk kunnen werken en in staat zijn om deadlines te halen.
 7. Verantwoordelijkheidsgevoel: een juridisch medewerker moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar werk en de consequenties daarvan.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte competenties die nodig zijn voor een juridisch medewerker kunnen variëren afhankelijk van de werkplek en de functie die wordt uitgevoerd.

Wat verdient een juridisch medewerker?

Het salaris van een juridisch medewerker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het niveau van de opleiding, werkervaring, specialisatie en de werkgever. Over het algemeen verdient een juridisch medewerker op mbo-niveau tussen de € 1.700,- en € 2.500,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Een juridisch medewerker op hbo-niveau kan doorgaans rekenen op een salaris tussen de € 2.000,- en € 3.500,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit slechts richtlijnen zijn en dat het salaris van een juridisch medewerker kan variëren afhankelijk van de specifieke functie en werkgever. Daarnaast spelen ook zaken als secundaire arbeidsvoorwaarden en eventuele bonussen een rol bij het bepalen van het uiteindelijke inkomen dat een juridisch medewerker ontvangt.

Vacatures juridisch medewerker

Heb jij interesse in een baan als juridisch medewerker? Daan heeft de leukste vacatures voor juridisch medewerkers! 

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures in heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een …

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste juridisch medewerker vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.. 

Laatste blogberichten

 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Saskia

  1697531652-Blog saskia midden.jpg | Functieprofiel Juridisch medewerker
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Yvette

  1696323937-Yvette midden.jpg | Functieprofiel Juridisch medewerker
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Monique

  1695133744-Header Monique.png | Functieprofiel Juridisch medewerker

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn