De coronacrisis heeft niet alleen impact op de gezondheid, maar ook economisch gezien zijn de gevolgen groot. Er zijn veel mensen die hun baan hebben verloren of die net aan het solliciteren waren en nu het gevoel hebben dat zij niet verder kunnen, omdat de sector waarin je werkt hard getroffen is, zoals de sierteelt, het onderwijs of de zzp’ers. Daarnaast zijn er ook een paar sectoren die enorm groeien, zoals de zorg, het sociaal domein of de logistiek. Daar hebben ze juist personeel nodig. Hoe langer de crisis duurt, hoe zorgwekkender de situatie wordt. Maar juist in tijden van crisis zijn er mogelijkheden om werk te vinden of jezelf weer voor te bereiden om aan de slag te kunnen.
1. Personal branding
Solliciteren blijft altijd spannend! Vooral in een onzekere tijd. Maak dus voor jezelf een stappenplan. Begin het bij begin, door inzichtelijk te krijgen wat je belangrijk vindt in een baan. Wanneer je antwoord hebt op deze vraag kun je jezelf gaan ‘branden’. Dit houdt in dat je jezelf als product bekijkt en jezelf in de markt zet. Om dit te kunnen doen kun je bijvoorbeeld antwoord geven op de volgende vragen: Hoe wil ik mezelf neerzetten? Is mijn online gezicht hetzelfde als mijn offline gezicht? En wat voor toegevoegde waarde kan ik bieden?
2. Een knallend cv
Een cv is één van de eerste dingen waar een werkgever of recruiter naar kijkt. Het maken van een sterk en verzorgd cv, is dus erg belangrijk. Vind je dit lastig? Dan hebben wij de perfecte tool: MijnDaancv. Daar maak je in een handomdraai een mooi cv. Hier kun je heel gemakkelijk je oude cv in een nieuw jasje steken of een compleet nieuw cv maken.
3. Op film of op papier?
Het maken van videosollicitaties wordt steeds populairder. Het maken van een videosollicitatie brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Vooral wanneer je niet zo sterk bent in geschrift biedt het maken van een videosollicitatie uitkomst. Vind je dit nog net iets te spannend? Lees in onze vorige blog hoe je dit toch tot een succes kunt brengen.
Ligt jouw kracht juist in schrijven? Dan is het opstellen van een motivatiebrief een betere optie. Solliciteer je op meerdere functies? Stel dan verschillende brieven op en pas je brief aan op het soort bedrijf en vacature waarop je reageert. Maak het persoonlijk! Zorg ervoor dat je motivatiebrief pakkend is en niet al te lang. Geef geen informatie die al terug te vinden is op je cv, het moet juist een mooie aanvulling zijn op elkaar.
4. Netwerken
Je netwerk is één van de meest waardevolle tools tijdens het solliciteren. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten dat jij op zoek bent naar een baan. Denk aan je familie, vrienden en plaats een oproep op je socialmediakanalen. Denk aan LinkedIn en Facebook. Geef aan wat je precies zoekt, hoeveel uur je wilt werken, in welke branche en op welk niveau. Ken je iemand die bij een leuk bedrijf werkt? Vraag aan hem of haar of ze jouw cv bij de hr-manager onder de aandacht wilt brengen. In deze tijd mag je zeker wat brutaler zijn in je aanpak, dus ga ervoor!
5. Tijdelijk werk
Kijk ook eens naar tijdelijk werken, interim of freelance. Als je iemand vervangt tijdens de zwangerschapsverlof bijvoorbeeld, ben je in ieder geval weer vier maanden aan het werk.
6. Wees creatief
Kom je uit de horeca of de culturele sector? Of ben je een zelfstandig ondernemer in een hard getroffen sector? Wees dan creatief. Bedenk een oplossing waardoor je toch je vak kunt blijven uitoefenen of gooi het over een andere boeg. Kijk bijvoorbeeld naar de sectoren die heel hard groeien zoals de logistiek of de zorg. Kijk buiten je eigen ervaring en zie waar de kansen liggen. Voor je het weet heb je de carrièreswitch gemaakt, waarvan je nooit durfde te dromen.
Wil jij buiten de gebaande paden treden? Of ben je gewoon op zoek naar een leuke baan?